Uitlijnen en balanceren autobanden

Wat is het verschil tussen balanceren en uitlijnen?

Uitlijning en balanceren worden vaak met elkaar verward maar zijn twee totaal verschillende dingen: bij uitlijning worden de wielen bijgesteld tot ze loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Een band uitbalanceren betekent dat het wiel kan rollen zonder dat uw auto bij bepaalde snelheden gaat trillen.

Tijd voor uitlijning?

Trekt uw wagen naar links of naar rechts als u op een rechte weg even het stuur loslaat? Dan is het tijd om uw uitlijning door Carteam Ruton service te laten controleren. Uitlijnen betekent dat de ophangingsdelen voor- en achteraan worden afgesteld. Een foute afstelling van de uitlijning kan een vroegtijdige slijtage van de banden veroorzaken.

Wat is 3D uitlijning?

Bij het uitlijnen van uw wielen wordt er gekeken naar de sporing en wielvlucht van uw wielen. De sporing is de horizontale hoek van uw band en de wielvlucht is de verticale hoek van uw band. Hierbij stellen wij uw auto af volgens de officiële fabrieksvoorschriften.
Controleren en het aanpassen van de uitlijning van uw auto word het best gedaan met een 3D uitlijnsysteem. Middels camera’s, lichtstralen en spiegels wordt de uitlijning van uw onderstel uiterst secuur en precies gemeten. Er worden zo nodig kleine aanpassingen gedaan aan de voor- en/of achterwielophanging van uw auto. Dit voorkomt onverwachte bewegingen van uw auto en het zorgt ervoor dat uw banden gelijkmatiger slijten.

Waarom is 3D uitlijning zo belangrijk?

De fabrieksuitlijning van uw auto is bedoeld om uw bandenslijtage te minimaliseren en het rijcomfort te maximaliseren. Het verder verbeteren van de uitlijning van uw auto verlaagt de slijtage van uw banden, verhoogt de prestaties en de levensduur van uw banden. Tevens wordt uw brandstofverbruik verbeterd. Maar het allerbelangrijkste is wel dat ook uw veiligheid tijdens het rijden wordt verhoogd, omdat de rijstabiliteit door het uitlijnen wordt verbeterd.

De uitlijning moet worden gecontroleerd als:

 • U een aanrijding heeft gehad

 • Uw banden tekenen van abnormale of onregelmatige slijtage vertonen
 • U problemen heeft bij het sturen of de handling van de wagen
 • Uw wagen naar één kant trekt of zwenkt
 • Uw stuur na een bocht niet terugkeert in de middenstand of staat gedraaid als u op een rechte weg rijdt
 • U een nieuw stel banden koopt en daar zo lang mogelijk mee wil rijden
 • U een onderdeel van de ophanging vervangt

Waarom zou u kiezen voor het 3D uitlijnen van uw auto?

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste redenen om uw auto uit te lijnen:

 • U hoeft minder vaak uw banden te vervangen

 • De besturing van uw auto wordt geoptimaliseerd

 • Uw auto rijdt soepeler met minder rolweerstand

 • De lagere rolweerstand scheelt ook geld, omdat het brandstofverbruik hierdoor naar beneden gaat

Vraag of afspraak over uitlijnen en/of balanceren?

Bel 0182-394052

Stel vraag over 3D uitlijnen

Veel gestelde vragen over uitlijnen en balanceren

De uitlijning kan worden ontregeld als u tegen een stoeprand botst of door een kuil rijdt of, erger nog, wanneer u betrokken raakt bij een ongeval. Kortom, iedere keer dat uw wagen ergens tegenaan botst, kan de uitlijning ontregeld raken.

Een verkeerde uitlijning laat de banden sneller verslijten en heeft een invloed op het weggedrag van uw auto. U zult daardoor uw banden eerder moeten vervangen dan voorzien.

Een correcte uitlijning garandeert een optimale wegligging en een maximale levensduur van uw banden. De belangrijkste redenen om een correcte uitlijning te hebben:
– u rijdt zuiniger
– uw banden gaan langer mee
– uw wagen rijdt makkelijker dankzij de lagere rolweerstand van de banden.

Bij de meeste auto’s is de uitlijning zodanig voorzien dat slijtage en belasting tot een minimum beperkt worden en de bestuurder en zijn passagier van een optimaal comfort kunnen genieten. Een correcte uitlijning van de vier wielen zorgt ervoor dat de banden minder snel verslijten. Ze gaan langer mee, zetten betere prestaties neer en helpen u bovendien om brandstof te besparen. Het uitlijnen verbetert ook het weggedrag en de veiligheid, omdat uw wagen minder zal trekken of opzij zal zwenken.

Video over uitlijnen en balanceren van banden